In de media
Recente publicaties
Hieronder een overzicht met linkjes naar recente publicaties over de Roden Girl Choristers en dirigente Sonja de Vries.
De Krant, 6 oktober 2020
De groei, eenheid en toewijding, dat is voor mij de meerwaarde
De Krant, 30 september 2020
Meisjesstemmen zorgen voor muzikaal licht
Recensie Nederlandse Bach Academie & Roden Girl Choristers
Dagblad van het Noorden / Leeuwarder Courant, 08-04-2019
Roden Girl Choristers gaan ook in Groningen meisjes leren zingen
Dagblad van het Noorden, 17-08-2019
Festival Veenhuizen vraagt om vervolg
Dagblad van het Noorden, 16-07-2018
Succesvolle muzikale high tea met Roden Girl Choristers
De Krant, 30-04-2018
Choristers halen geld op met muzikale high tea
Roderjournaal, 28-04-2018 en papieren editie 09-05-2018
Interview met Sonja en Sietze de Vries, DvhN
‘Bij de Roden Girl Choristers draait alles om vertrouwen’
DvhN, 08-09-2017, Job van Schaik
Interview met Sonja de Vries
‘Sonja de Vries is allereerst moeder en daarna dirigent’
RD, 13-03-2017, Gert de Looze
Rubriek In Staccato, waarin musici reageren op 10 stellingen
Engelse kersttraditie komt naar Groningen
Interview met Sonja de Vries in Dagblad van het Noorden, 8-12-2016
St. Salvators Chapel Choir van University of St. Andrews uit Aberdeen op bezoek
Artikel Roderjournaal
Artikel DvhN, juni 2016
Artikel over de medewerking aan de Matthäus Passion o.l.v. Reinbert de Leeuw.
DvhN, 4-3-2016
Artikel: Zingen geeft zelfvertrouwen
Interview met Sonja de Vries en Rintje te Wies
Dagblad van het Noorden, 14/09/2012
Door Minke Muilwijk
Het Roder Jongenskoor is inmiddels een begrip en de Roden Girl Choristers gingen afgelopen zomer ook al op tournee naar Engeland. Professionele kinderkoorzang komt uit Roden. Dat daar een koorschool bij hoort, waar de jeugdige koorzangers worden opgeleid, is minder bekend. Maar hier leren kinderen dus zingen, prachtig zingen, mits ze bereid zijn een inspanning te leveren. Morgen is er een open dag.
Sinds de muzikale vorming geen vak meer is op de basisschool, is het met de zangkunst in Nederland treurig gesteld. Wel worden er veelvuldig musicals opgevoerd, maar daar wordt nauwelijks echt in gezongen. Bekende kinderliedjes als Elsje Fiederelsje en De Stoker en de machinist, die kennen kinderen niet meer. “Terwijl het heel basaal is, het zit in ieder mens, om uiting te geven aan emotie, om muziek te maken met elkaar,” zegt Sonja de Vries, artistiek leider van de Roden Girl Choristers en docent Algemene Muzikale Vorming (AMV). “Dit vind ik zelf een van de mooiste dingen van de koren, juist die verschillende leeftijdsgroepen die zich met elkaar inzetten voor iets bijzonders.”
De Vries is, samen met Rintje te Wies, de drijvende kracht achter zowel de twee koren als de koorschool in Roden. Die koorschool zorgt voor de nieuwe aanwas van koorleden: na een jaar intensieve training als cymbalist kan de jonge koorzanger, als hij of zij voldoende vorderingen heeft laten zien, doorstromen naar het b-koor, waar hij door nog meer te zingen en te oefenen wordt klaargestoomd voor het a-koor.” Maar dan kún je ook echt iets,” lacht Te Wies, die de Roder Jongens onder zijn hoede heeft. En wie de koren uit Roden heeft horen zingen, die kan getuigen dat dat inderdaad zo is.
Daarom is de kooropleiding ook niet vrijblijvend. “Vanuit de jongens heeft dat ook te maken met hun beperkte houdbaarheid,” zegt Te Wies. “Als je iets wilt bereiken moet je in een relatief korte tijd veel met die jongens doen; dat is een gemeenschappelijk basis. Wij hechten veel waarde aan solfège, aan het muzikale voorstellingsvermogen. Het is gewoon training. De jongens raken eraan gewend muziek in hun hoofd te hebben. Memoriseren gaat heel snel, ze zitten in een heel leerbare fase, tussen 7 en 12 jaar, dat maakt ook uit. Daar moet je goed gebruik van maken.” Dat betekent: elke week les en regelmatig oefenen, ook thuis. “Dat lijkt misschien veel, maar het gaat vanzelf, het is beslist geen kadaverdiscipline.”
Tegenwoordig moet het al gauw vooral makkelijk behapbaar zijn en niet teveel energie kosten, zegt De Vries. “Maar dan mis je de ervaring van samen een inspanning leveren, boven jezelf uitgetild worden. Wij zijn met het meisjeskoor in Engeland geweest, dat is zo iets samenbindends, een sfeer van elkaar helpen en er voor elkaar zijn, je aan elkaar optrekken, dat is zo waardevol in deze maatschappij. Kinderen krijgen er ook veel zelfvertrouwen door. Veel kinderen die op school niet hun draai weten te vinden, voelen zich wel veilig in deze groep. Iedereen wordt geaccepteerd. Het enige criterium is dat je ervoor gaat. Want dat is het enige wat niet wordt geaccepteerd: dat je je niet inzet.”